Lego kocke

Hej! Tudi ti obožuješ lego kocke? Sama rada sestavljam lego kocke, pa sem hotela izvedeti kaj več o njih (npr. kako so nastale, koliko vrst lego kock poznamo…). Vseh odgovorov na moja vprašanja nisem našla, sem pa našla druge zanimive podatke, ki vam jih bom zdaj predstavila.

Preteklost Lego kock

Za začetek, sem se odpravila na začetek. Moje prvo vprašanje je bilo: kdo je sploh iznašel Lego kocke? So bile kocke vedno tako popularne kot sedaj?

Potem ko se je Lego ob prelomu tisočletja znašel na robu prepada, ga je strategija razvoja, ki bolj ali manj temelji na mantri »manj je več«, potegnila na vrh – prodaja letošnjega leta je celo presegla kalifornijskega velikana Matell, očeta barbike. Lego, dansko podjetje z dolgoletno družinsko tradicijo, je bilo ustanovljeno pred več kot osemdesetimi leti. Začeli so izdelovati lesene igrače, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa so svetu predstavili prvo lego kocko. Podjetje je cvetelo vse do osemdesetih let, ko je vajeti prevzel vnuk ustanovitelja Kjeld Kirk Kristiansen, ki je v vodenju razvoja podjetja izgubil rdečo nit. Malo po prehodu v novo tisočletje je Kristiansen odstopil kot izvršni direktor in s tem prekinil več kot sedemdesetletno družinsko tradicijo vodenja podjetja. V nehvaležno vlogo izvršnega direktorja so takrat postavili Jørgena Viga Knudstorpa in mu naročili, naj vzame najboljši del Legove preteklosti in podjetje spet popelje na donosne poti.

Sedanjost Lego kock

O sedanjosti Lego kock naj bi vsak otrok vedel ogromno. Mene je zanimalo nekaj več. Na primer, kaj vse se da ‘zgraditi’ iz lego kock. Pa, zakaj so jih sploh izdelali?

Lego kocke so izdelane po principu sestavljanke, pri kateri lahko sestavljamo pisane kocke, zobnike, figurice in druge delčke. Na ta način lahko ustvarimo modele skoraj vseh možnih oblik. Jaz jih rada sestavljam. Lahko jih sestavljamo po načrtu ali pa jih sestavljamo po svoje.

A na koncu, jih moramo pospraviti. To je bilo moje naslednje vprašanje. Je kakšen lažji način, da ne pomešamo vseh kock med sabo?

Pospravljanje  Lego kock v skupno škatlo je morda najhitrejše, ni pa tudi najbolj učinkovito in smiselno. Profesionalni sestavljavec lego kock Chris Steininger meni, da bi kocke morale biti pospravljene tako, da bodo čim bolj burile otroško domišljijo.

Prihodnost Lego kock

Še eno vprašanje sem imela. Kakšne naj bi bile kocke v prihodnosti? Bojo iz drugačnih materialov? 

 

Skoraj vsaka deseta igrača na svetu je lego kocka. To so igrače vaše in naše prihodnosti. Otroci se zelo radi igrajo z njimi. V prihodnosti naj bi obstajali LEGO roboti ki vam bojo pomagali pri hišnih opravilih. Lego je obljubil, da svojih kock do leta 2030 ne bo več izdeloval iz plastike. Za raziskave bolj trajnostnih materialov je namenil 337 milijonov evrov.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *