Za ljubitelje narave

Zapisala: Živa Zgonc

Domači vrt

SADJE

Pozdravljeni vsi ljubitelji narave! V še enem članku ZA LJUBITELJE NARAVE bomo tokrat govorili o sadju. Naša prva tema pa bo … (trenutek za napetost) … JABOLKO! Saj vem, saj vem. Mislite, da ta sadež dobro poznate. Stoji skoraj na vsakem pladnjem s sadjem … No, tudi jaz sem mislila, da ta sadež dobro poznam. A ko sem delala predstavitev z gospodinjstvo, sem izvedela še toliko novega. Poleg jabolka pa bomo govorili tudi o hruški in figi. Zatorej ostanite z nami in berite!

JABOLKO – slika: Ž. Zgonc

Jabolko

Ste vedeli, da jabolko izvira iz Azije? Za rast jablan je najbolj ustrezno zmerno toplo podnebje z enakomerno razporejenimi padavinami skozi vse leto. Slovenija ima ugodne lego za rast jablan, zato ni presenetljivo, da so jabolka najpogosteje pridelan sadež pri nas. Poznamo mnogo sort, ki se razlikujejo po barvi, obliki, stopnji kislosti, velikosti in sestavi. Ene izmed najpogosteje gojenih so sort so Elstar, Jonagold, Carjevič, Gala, Idared, Decorf, Fuji, Braeburn in Zlati delišes (to zveni zelo strokovno, ker je tole besedilo kopirala iz mojega govornega nastopa).

Hruška

Ste vedeli, da v Evropi hruške gojijo že 3000 let, do danes pa je znanih že več kot 3000 sort? V Sloveniji so hruške zelo priljubljeno sadje. Med naše najpogostejše sorte hrušk pa uvrščamo Vilajmovko, Konferans, Fetelovo, Pakhamovo, Boskova steklenko in Krasanko. Večino hrušk dozori avgusta oziroma na začetku septembra.

Figa

Fige predstavljajo pomemben del mediteranske diete. Imajo visoko nasitno vrednost, kar pomeni, da te po uživanju hitro siti. V Sloveniji najbolje uspevajo v Istri in Goriških Brdih, najdemo pa jih lahko tudi kje drugje. Fige zorijo konec poletja in v začetku jeseni.

STE VEDELI?

Dnevno je priporočljivo pojesti več zelenjave kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev.

Zrelost fige vidimo po izločeni medeni kapljici na dnu fige, če je kapljica mlečne barve, figa še ni dovolj zrela.