Čaroben Tivoli

Napisala Živa Zgonc

TAŠČICA - slikala: Ž. ZGONC
SINICA (levo) in GOLOB (desno) – slika: M. Zgonc

ČAROBEN TIVOLI

OPAZOVANJE PTIC

Opazovanje in hranjenje ptic je v Sloveniji precej priljubljeno, sploh pri mladih. Najlažje je z opazovanjem v Ljubljani začeti v Tivoliju. Zagotovo poznaš tisti občutek, ko ptica opazuje tvojo roko s slastnimi semeni, poleti k tebi, se ti usede na roko, s svoji malim kljunčkom prime seme, te pogleda, odleti ter spet prileti. Zame je to nekaj posebnega. Seveda, če te je strah, ker ne veš, kakšen je občutek, ali da te bo kljunila, lahko svoja semena postaviš v ptičje hranilnice po parku ali pa jih samo raztreseš po tleh. Zagotovo jih bodo pozobali kakšni vrabci ali golobi.

V Tivoliju lahko največkrat vidimo vrane, golobe, vrabce in kose. Nekoliko redkeje (a še vedno kar pogoste) ptice so taščica, sinice, brglezi, liščki in ščinkavci. Če odidemo globlje v gozd, in če imamo res srečo, lahko vidimo detelja, sovo … Pa tudi druge živali, kot so srne, zajce.  A zdaj smo pri ptičih (o srnah in zajcih pa morda pišemo kdaj drugič 😉 ) A ne nehaj brati!

Najbolj jim teknejo sončnična semena, bučna semena, arašidi,orehi,…pa tudi kakšen star suh kruh ali namočen kornet.

Enkrat sem sinicam za šalo na kornet dala sladoled – vaniljevega in čokoladnega. Tistega s čokolado so pojedle, vaniljevega pa pustile nedotaknjene. Da ne bi mislili – to ni bila raziskava. Prava raziskava bi bila, če bi ta poskus izvedli večkrat, na več pticah. Lahko da jim je samo ljubša rjava barva. Kdo bi vedel. Skratka, razmočen ali suh – še vedno dober kruh! (vsaj za sinice. PS. to ni pregovor!) 😉

 

ALI VEŠ?

KAKŠNA JE RAZLIKA MED PTIČJO HIŠICO IN  VALILNICO?

Zagotovo si že slišal za ptičjo hišico ter za ptičjo valilnico. Pa veš v čem je razlika? Ne? Naj ti pojasnim.

Ptičja hišica je kraj, ki je dostopen vsem; manjšim pticam, večjim pticam, ljudem … Je nižje od valilnice.

Valilnice so na višji legi kot hišice. Vanjo ne morejo udreti  tako večje

ptice, (kot so npr. vrane) kot tudi drugi plenilci (npr. mačke), saj bi lahko poškodovali mladiče in jajca.  

 

ZANIMIVOSTI SINICE

Zagotovo poznaš sinico. Saj veste. Ptica z rumenim trebuščkom in lepo pernato črno kapo. Preko trebuščka ji poteka črna črta, ki je pri samcih debelejša kot pri samicah.

Sinica je ptica stalnica, se pozimi ne seli v toplejše kraje. 

SINIČINA JAJCA – slika: wikipedia

Sinice si naredijo gnezdo iz vejic, mahu in suhe trave. Vanj samica znese 5 do 12 belih jajc, velikosti kovanca za en cent, prekritih z rdečimi lisami.  Vali od 12 do 15 dni. Mladiči vzletijo po 16 do 22 dneh (Uh, res veliko številk …). A starši skrbijo zanje tudi po tem, ko že vzletijo.

Ste vedeli

Sinice se prehranjujejo tudi s sadjem. Pozimi najredkeje obiskujejo ptičje krmilnice. Takrat jedo želod in žir. Kadar ji ljudje ponudimo semena, jih včasih ne poje, ampak jih spravi v drevesne luknje za pozneje.  Poleti jim najbolj teknejo ličinke, pajki, majhni polži, gosenice … pri hranjenju se dlje časa zadržuje na ali blizu tal.

VIR: Wikipedia