Čaroben Tivoli

TRAVNIK ŽAFRANOV – SLIKA: Ž. Zgonc

Spet smo v Tivoliju. Pomlad je in vse cveti …Tivoli je poln rož, vse od žafranov do marjetic, zvončkov, trobentic, evropskih gomoljčic … japonske češnje cvetijo … Evropskih gomoljčic? Kaj pa je to? Roža? Drevo? Žival? Če te zanima, beri. Če pa že veš kaj ta ‘stvar’ je, uživaj ob branju o drugih spomladanskih rožah ter izvedi še kaj novega o evropski gomoljčici.  Po branju boš vedel več o rožah in Tivoliju, prelepemu kraju ‘tik ob tvojem domu’.

 Vzemi si čas, mogoče kakšno nedeljo, vzemi pijačo in se odpravi v Tivoli ali kam drugam v naravo opazovati rože ali naravo na sploh (ptice, drevesa). Sploh sedaj, ko smo bili toliko časa doma, za računalniki in je dobro, da gremo malo v naravo. Lahko vzameš še fotoaparat ali telefon in fotografiraj naravo, še bolje pa je, če naravo narišeš.  Gozd, drevesa … če imaš s sabo še psa ali mačko, pazi, da ne jedo žafranov. So strupeni. 

EVROPSKA GOMOLJČICA

SINICA – NARISALA: Ž. Zgonc

Evropsko gomoljčico so znanstveniki odkrili prav v našem Tivoliju. Zagotovo si jo že videl, a nisi vedel, da je tako navadna roža s tako težkim imenom tako posebna. Tole na sliki je klasično nahajališče evropske gomoljčice – to pomeni, da je bila rastlina tu odkrita in prvič opisana. Leta 1762 ali 1763 je avstrijski botanik Franc Ksaver Wulfen poučeval na ljubljanskem liceju. V bližini Tivolskega gradu je nabral belocvetno rastlino, a nanjo malo pozabil. Opisal jo je čez nekaj let kot gomoljasto zvezdico (Stellaria bulbosa). Sredi 20. stoletja pa so botaniki ugotovili, da je zvezdica bolj podobna vzhodnoazijskemu rodu Pseudostellaria in edino evropsko vrsto tega rodu poimenovali evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea).    

TROBENTICE - SLIKA: Ž. Zgonc
KLASIČNO NAHAJALIŠČE – SLIKA: Ž. Zgonc
EVROPSKA GOMOLJČIVA – SLIKA: Ž. Zgonc